Biały sos do drobiu

Biały sos króluje na kociewskich weselach, przyjęcinach (komuniach) & wszelakich imprezach rodzinnych. Kremowa konsystencja ze słodkimi drobinkami – idealna do drobiu, idealna do ryżu. Tak mnie wzięło z okazji niedzielnego obiadu :)

pict1033kopia-copy

10 dag rodzynek

5 dag masła

250 ml wody (lub bulionu)

1 żółtko

1 czubata łyżka mąki

kilka kropel soku z cytryny

sól, pieprz, curry – do smaku

Rodzynki namoczyć w wodzie, na 15-20 minut, żeby spęczniały, odsączyć i podsmażyć na maśle, dodać sok z cytryny.

W rondelku rozmieszać wodę, żółtka, mąkę i przyprawy, tak aby nie było grudek. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje (około 20 minut).

Dodać rodzynki i wymieszać całość.

Podawać do kury i ryżu :)

About these ads

1 komentarz

  1. Pasje Beti powiedział

    2011/05/01 @ 1:13 pm

    uwielbiam wesela i przyjęciny, tego sosu niegdy nie mogę się doczekać :)


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: