Potrawa postna z jabłek

Pozostajemy pod wpływem kuchni Kociewia 🙂

potrawa jest postna nie z racji składników do niej użytych, tylko dlatego, że najlepiej jabłka w kuchni wykorzystuje się zimą, w adwencie, gdy na dworze plucha i szarzyzna ogólna, nosa spod kołdry nie mamy ochoty wychylać, a po kuchni rozchodzi się zapach pieczonych jabłek, migdałów, ech…

pict1024-copy3

Składniki:

ze 4 większe jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w dość grube plastry)

50 ml wody

50 ml białego wina (u mnie wytrawne)

1 łyżeczka cukru (można więcej gdyby jabłka były mało słodkie)

opcjonalnie skórka z cytryny i cynamon

powyższe składniki krótko podgotować, tak żeby jabłka się nie rozpadały; odsączyć z soku

3 dkg masła

1 łyżka śmietany

6 dkg cukru

5 żółtek

2 białka

7 dkg migdałów (u mnie w płatkach, ale mogą być również zmielone, utłuczone czy starte)

1 łyżka bułki tartej

2 łyżki mąki

skórka otarta z cytryny

1 płat wafla andruta

foremkę (u mnie zwykła tortownica 26 cm, ale mniejsza chyba byłaby lepsza) nasmarować masłem i wysypać bułką tartą, albo wyłoży papierem do pieczenia

masło wymieszać ze śmietaną, ciągle mieszając dodawać cukier, żółtka, migdały, bułkę tartą, mąkę i skórkę z cytryny; białka ubic na sztywną piane i delikatnie wymieszac z resztą składników;

2/3 powstałej masywyłozy na tortownicę, na to położyć wafel, na wafel odsączone jabłka, na odsączone jabłka resztę masy (trzeba ją troszkę porozciągać)

piec około 50 minut, gdy góra się zarumieni można przykryć papierem do pieczenia, żeby się nie przypaliła zanadto, u mnie akurat nie było takiej potrzeby

Reklamy

1 komentarz

  1. aga9999 said,

    2009/02/11 @ 8:13 am

    Apetycznie wygląda ta potrawa postna 🙂 i przepis ciekawy. Miłego dnia Kociewianko!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: