Chleb wiejski z Pałubinka

Poruszając się po kuchni regionalnej nie mogłam się oprzeć pokusie pieczenia chleba; chrupiąca skórka ukrywająca miękki, delikatnie wilgotny miąższ, do tego wiejskie masło…

pict1044-copy2

Składniki:

25 dkg + około 60 dkg mąki żytniej

250 ml ciepłej wody

około 600 ml maślanki (lub wody lub mleka)

7 dkg drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

drożdże rozpuści w ciepłej wodzie, dodać cukier i 25 dkg mąki żytniej, odstawić zaczyn do wyrośnięcia, na około 30-40 minut, aż potroi swoją objętośćpict1046-copy2

w tym czasie wymieszać resztę mąki z maślanką, powinno wyjść dość gęste ciasto

połączyć zaczyn z ciastem i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce

Po tym czasie dosypać sól i zagniatać tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza

UWAGA ciasto jest dość luźnie i mieszanie w nim rękoma może nie należeć do najprzyjemniejszych czynności, dlatego radzę posłużyć się robotem

po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia

gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąc (powiem nawet wylać :P) na bardzo obficie posypaną mąką stolnicę i parokrotnie przeturlać – radzę mocno sobie „omączyć” dłonie do tej czynności

wysmarować keksówkę (nawet dwie :P) tłuszczem, u mnie to był smalec, włożyć „chlebki”  i znowu odstawić do wyrośnięcia – tak na około 0,5 godziny, chociaż można na dłużej

piec około 1,5 godziny

po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące bochenki, zwilżyć zimną wodą

inspiracja

Reklamy

3 komentarze

  1. aga9999 said,

    2009/02/16 @ 3:32 pm

    Mmmm jaki piekny chlebek a te kromki ze szczypiorkiem 🙂 mniam mniam!
    Pozdrawiam Aga

  2. adam said,

    2010/05/02 @ 9:37 pm

    waga mąki to chyba 250 i 600 dkg ?

    • tucha said,

      2010/05/03 @ 4:25 pm

      nie, tak jak w przepisie 25 i 60 dkg (250 i 600 g), przynajmniej na jeden bochenek


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: