Szarlotka z orzechami

niezależnie od regionu szarlotka króluje na polskich stołach, i zupełnie nie ma się czemu dziwić; harmonijne połączenie kruchego ciasta i jabłek – czegóż chcieć więcej 🙂

pict1020-copy

Jabłka:

1,2 kg jabłek (obrać, wydrążyć i pokroić w dość duże kawałki)

3 łyżki (45 ml) cukru ( u mnie brązowy)

1 łyżka (15 ml) cukru wanilinowego

1 łyżeczka cynamonu

garść posiekanych orzechów włoskich

Jabłka z cukrami uprażyć w niewielkiej ilości wody, na tyle krótko żeby się nie rozpadły, przełożyć na sitko przestudzić i odsączyć.

Ciasto:

3 szklanki mąki (750 ml)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

niecałe 1/2 szklanki cukru ( u mnie trochę ponad 100 ml)

250 gram masła

3 żółtka

1 całe jajko

Plus:

3 białka

1/4 szklanki cukru

1 płat wafla andruta – wielkości blaszki czyli 22/25 cm

Masło rozetrzeć z cukrem, dodać żółtka i jajko, wymieszać do połączenia, na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto podzielić na 2 części; obie rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć blaszkę  formując nieco wyższe boki; ciasto dość gęsto ponakłuwać, na nie położyć wafel, na wafel jabłka, jabłka posypać cynamonem i posiekanymi orzechami.

Ubić białka na sztywną pianę wraz z cukrem, wyłożyć na jabłka. Wszystko przykryć drugim płatem ciasta, lekko zlepiając boki (ja sobie poradziłam w ten sposób, że boki ciasta z górnej warstwy wciskałam trzonkiem łyżki)

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

inspiracja ze Sweet Spoon

Reklamy

1 komentarz

  1. aga9999 said,

    2009/03/01 @ 3:14 pm

    JA chcę kawałek! A zdjęcie śliczne 🙂 Pozdrówka


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: