warkocz żytni jabłkowo-cynamonowy

Pierwszy raz dołączyłam do Weekendowej Piekarni Kasiac z Pokrojone doprawione zaproponowała dwa chleby, ja się skusiłam na warkocz pszenny jabłkowo-cynamonowy

miał być pszenny wyszedł żytni 🙂

nie żałuję, bo pomijając smak to dla samego zapachu warto było piec

pict1017-copy

1 łyżka suszonych drożdży (u mnie paczuszka 7 gram)
2 łyżki jasnego cukru brązowego
1 szkl. ciepłej wody (40-45°C)
1 szkl ciepłego mleka
7-8 szkl mąki chlebowej żytniej typ 720
2 średnie jabłka obrane i pokrojone w kostkę (np. szara reneta)
0,5 szkl. rodzynek
0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
2 duże jajka w temp. pokojowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżka soli

Podgrzać wodę z mlekiem, do ciepłego płynu dodać drożdże cukier i 2 szklanki mąki; wszystko mieszać aż masa będzie jednolita (około minuty)

Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia (około 1 godziny)

Do wyrośniętego zaczynu dodać pokrojone jabłka, bakalie, oliwę, jajka cynamon, miód, rozgniecione ziele angielskie, sól i 1 szkl maki. Miksować, aż masa stanie się jednolita (około 2 minut). Dodawać stopniowo resztę mąki, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów misy.

Przełożyć ciasto do misy wysmarowanej olejem, obrócić tak aby całe pokryło się olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia (około 2 godzin)

Delikatnie odgazować ciasto i przełożyć na obficie omączony blat i parę razy zagnieść (ciasto już nie powinno się lepić do rąk) Podzielić ciasto na dwie części. Każdą podzielić na kolejne trzy (niezbyt cienkie, bo się rwą) i zapleść warkocze.

Próbowałam zapleść tak jak chałkę u Agi w Zapiecku, ale jednak poszczególne elementy się rwały 😦

Wysmarować dwie keksówki lub wyłożyć papierem, włożyć do nich warkocze i odstawić do wyrośnięcia (około 45minut). Posmarować roztrzepanym żółtkiem, wstawić do pieca. Piec około 50 minut.

Reklamy

4 Komentarze

  1. Aga z zapiecka said,

    2009/03/10 @ 5:46 pm

    Śliczny Ci wyszedł! I jaki ciemny! 🙂 Pozdrówka

  2. tucha said,

    2009/03/11 @ 8:32 am

    hihihi w porównaniu do pszennego na pewno 🙂
    dzięki i pozdrawiam również

  3. kasiac said,

    2009/03/11 @ 12:11 pm

    super, że piekłaś z nami! piękny ten warkocz:) Żytni, to jeszcze bardziej ciekawy! Pozdrawiam!

    • tucha said,

      2009/03/23 @ 9:44 pm

      ech, żytni wyszedł bo tak to jest jak się nie patrzy co się robi 😛
      ale pewnie w przyszłości wypróbuję oryginał 🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: