Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

Zrobiło się słonecznie, jasno i tak wiosennie 🙂

Przepis Liski znaleziony u Tilianary z Kuchni Szczęścia. Pyszne połączenie orzechowego spodu z cytrynowym wierzchem

pict1028-copy

Spód:
55 g cukru pudru (u mnie cukier brązowy)
55 g dowolnych orzechów (u mnie orzechy włoskie lekko zmielone w elektrycznym młynku)
150 g masła
200 g mąki

Masa cytrynowa:
70 g mąki
420 g cukru pudru (u mnie 300 cukru kryształu)
200 ml soku z cytryny (u mnie w połączeniu z sokiem z pomarańczy- 1 pomarańcza plus 2 cytryny)
6 jajek
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
szczypta soli

utrzeć masło z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i orzechy, powinny powstać okruszki, którymi wylepiamy foremkę (20 na 30 cm) tworząc boki, całość ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i wysypać fasolą (czyli obciążyć żeby zbytnio nie wyrosło) piec około 30 minut.

w międzyczasie:

ubić jajka, żółto i sól; mąkę cukier sok oraz skórkę z cytrusów, połączyć tak żeby nie było grudek i utworzoną masę wlać do ubitych jajek; wszystko dokładnie wymieszać

masę jajeczno-cytrusową wylać na podpieczony spód

całość piec jeszcze około 30 minut
wystudzone ciasto należy przechowywać w lodówce.


Reklamy

3 komentarze

  1. Tilianara said,

    2009/03/18 @ 8:57 am

    Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂 Dobry pomysł z dodaniem soku z pomarańczy 🙂

  2. Aga z zapiecka said,

    2009/03/21 @ 6:54 am

    Wow, rzeczywiście bardzo słonecznie i pewnie pysznie 🙂

    • tucha said,

      2009/03/23 @ 9:41 pm

      Aga przez wizualizację przywołuję wiosnę 🙂
      Tilianara, to ja dziękuję za przepis, ta tarta też kusi, oj kusi – uwielbiam wszystko co cytrynowe 🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: