Szneki (drożdżówki)

Szneki, czyli kociewskie drożdżówki z dodatkiem mleka, tworzą idealne niedzielne śniadanie albo podwieczorek

przepis Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich

szneki

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

½ litra mleka

½ łyżeczki soli

1 szklanka cukru

12,5 dkg masła

4 jaja

2 dkg drożdży (w oryginale 10dkg, moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie)

owoce sezonowe, lub budyń

Kruszonka (wszystkie składniki lekko zagnieść)

10 dkg masła

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu

drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dolać odrobinę ciepłego mleka – odstawić do wyrośnięcia

w tym czasie:

rozpuścić masło i wystudzić

do reszty mleka wsypać cukier i sól i podgrzać, żeby cukier się rozpuścił

wsypać mąkę do miski, zalać mlekiem, dobrze wymieszać

ciągle mieszając dodawać po jednym jajku, rozpuszczoną margarynę, na końcu wyrośnięte drożdże

wszystko dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia (na jakieś 45-60 minut)

wyłożyć na stolnicę, lekko ponownie zagnieść i uformować wałek grubości szklanki

pokroić go na 2-3 cm plastry

plastry przekładać na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem dom pieczenia) zachowując odstępy i spłaszczyć dnem szklanki

na każdy położyć owoce (u mnie plasterki jabłka) i posypać kruszonką – odstawić na 15-20 minut

piec około 25 minut

można każdą sznekę posmarować lukrem (wtedy wyjdą szneki z glancem :P)

Reklamy

3 Komentarze

  1. Casiapaw said,

    2009/05/11 @ 10:27 am

    Jakie wspaniałe są te Twoje drożdżówki! Jak zresztą inne przepisy na tym blogu 🙂 Nie mogę się napatrzeć 🙂

  2. tucha said,

    2009/05/11 @ 11:09 am

    dziękuję bardzo 🙂

  3. Aga z zapiecka said,

    2009/05/12 @ 5:16 pm

    Wyglądają na bardzo smaczne, zrobię jak tylko przestanę byc słomianą wdową 😉 Dawno drożdżówek nie jedlismy, ale chyba na porcję z kilograma maki sie nie odważę 🙂
    Pozdrawiam!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: