Kuch młodziowy kiszony

Nareszcie jesień…

Dostaliśmy od Misia Mamy wiadro śliwek, większość poszła do zamrożenia, parę do nadziania szynki, część do słoików, w kącie stoi zaczątek śliwowicy…

Kilka musiało jednak zostać do drożdżówki, ciasta, które kojarzy mi się właśnie z jesienią

PICT1025 copy

Ciasto zawdzięcza swoją nazwę temu, że wszystkie jego składniki są najpierw schładzane a następnie poddawane kiszeniu.

Na podstawie przepisu Pani Elżbiety Gornowicz z Osówka, umieszczonego w książce Pana Andrzeja Grzyba Kociewska książka kucharska.

Składniki:

3 jaja

2 dkg drożdży

½ kostki margaryny (12,5 dkg)

½ szklanki cukru

¾ szklanki mleka

około 3 szklanek mąki

Kruszonka (wszystkie składniki lekko zagnieść)

10 dkg masła

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

Do miski włożyć po kolei: jaja, pokrojoną drobno margarynę, pokruszyć drożdże, cukier i wszystko zalać zimnym mlekiem (UWAGA: wszystko należy wkładać właśnie w tej kolejności – pojęcia nie mam dlaczego :-))

Miskę przykryć i odstawić na co najmniej 7 godzin do lodówki.

Po tym czasie wmieszać mąkę i szczyptę soli. Ostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę, ułożyć na nim śliwki oraz całość posypać kruszonką. Zostawić na około 20 min.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 200°C.

Advertisements

3 komentarze

  1. Aga z zapiecka said,

    2009/09/20 @ 4:11 pm

    Mhmmm jak apetycznie wygląda 🙂 na zdjęciach u Ciebie jeszcze lato 🙂 a tam z tyłu w słoiku to śliwki? Zdradzisz co to?
    Pozdrawiam
    Aga

    • tucha said,

      2009/09/21 @ 1:18 pm

      a zdardzę, to się śliwowica panoszy

  2. bogumila2014 said,

    2014/09/13 @ 12:39 pm

    Dziękuję za przepis 😊
    Zamiast śliwek dałam jabłka Antoniówki…i wyszło przepyszne 😋
    Pozdrawiam cieplutko


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: