Szandar – kociewska babka ziemniaczana

Wykopki zakończone i przyszła pora na szandar inaczej blacharz, inaczej żuchel…

Pani Elżbieta Gornowicz z Osówka, w Kociewskiej książce kucharskiej wspomina, że szandar był nieodzowną potrawą na stołach kociewskich od wszech wieków, na co wskazują zapiski z roku 1934 w katechizmie rodzinnym.

PICT1032 copy

Składniki:

2 kg ziemniaków

2 cebule

2 jajka

około 5 łyżek mąki pszennej

kawałek boczku

do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki i cebulę drobno zetrzeć, ja cebulę potraktowałam blenderem 😛

Powstałą masę odcisnąć, dodać jajka, przyprawy oraz odpowiednią ilość mąki – ma wyjść konsystencja zwykłych placków ziemniaczanych

W tym samym czasie pokroić boczek w plastry, których połowę wykładamy na dno blaszki keksowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, żeby ze szpyrek wytopił się tłuszcz.

Tłuszczem smarujemy blaszkę, a wytopiony boczek wraca na dno, na niego wylewamy masę ziemniaczaną. Na wierzch kładziemy pozostałe szpyrki.

Piec w temperaturze 200°C około godziny.

Dziękuję Kociewiance z urodzenia za przypomnienie przepisu 🙂

Jak wspomniała można podawać od razu, albo odsmażone,

ze śmietaną, lub innymi dodatkami

można też do masy ziemniaczanej wrzucić pokrojoną w kostkę swojską kiełbasę, cebulę pokrojoną w dużą kostkę, lub co kto chce 🙂

Reklamy

1 komentarz

  1. FRYZJER said,

    2016/01/23 @ 8:38 pm

    TA TA TA ZROBCIE TROSZKĘ INACZEJ
    PRZEPIS STARO POLSKI LUB JAK KTO WOLI STARO NIEMIECKI LUB STARO POMORSKI PRZEPIS DZIADKOWY ROCZNIK 22JEGO MATKI 1894
    OK 2KG ZIEMNIAKÓW ZETRZEĆ NA TARCE LUB MASZYNOWO.
    BRYTWANKĘ WYŁOŻYC SŁÓNINĄ OK 200GR CIENIUTKIE PLASTERKI DNO ORAZ BOCZKI BRYTWANKI WRAZ Z GÓRĄ PLACKA WYŁOŻYĆ , DODAĆ JEDNĄ LUB DWIE CEBULĘ DO STARTYCH ZIEMNIAKÓW STARTĄ CEBULKĘ ROWNIERZ WRAZ ZĄBKIEM CZOSNKU LUB DWOMA JAK KTO WOLI WIĘCEJ LUB MNIEJ.
    DODAĆ RÓWNIERZ BOCZEK DO RESZTY WĘDZONY KROJONY W MAŁĄ KSTKĘ ZAPIEKAĆ OK GODZNINĘ W 240 CELSIUSZA WRAZ Z RESZTĄ PRZEPISU DO ZŁOTGO KOLORKU PRZEPIS MOJEGO DZIADKA ŚW PAMIĘCI ROCZNIK 22 POCHODZENIE RODZINKA POLSKO NEMIECKA DLA NAS NIE BYŁO PROBLEMU POGODZENIE POLAKÓW I NIEMCÓW WSZYSCY MY LUBIMY KUCHENNE POGODZENIE JESTEŚMY WOLNI OD RÓŻNIC MIĘDZYNARODOWYCH SMACZNEGO SZANDAR NAJEPRZY NA MROZY DLA POLAKÓW I NIEMCÓW ORAZ RESZTY ŚWIATA


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: