Baba au Rhum – ciasto rumowe

Wilgotne, nieprzesadnie słodkie ciasto, o zniewalającym aromacie – idealne na mroźne wieczory.
Przepis pochodzi z książki
Rodziny Soprano książka kucharska

Paczka drożdży instant (opakowanie 7g)

0,25 szklanki ciepłej wody (temp. 40-46 stopni Celsjusza)

6 dużych jaj o temperaturze pokojowej

łyżka startej skórki cytrynowej

2 szklanki mąki

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli

12 łyżek masła o temperaturze pokojowej (niecała kostka)

syrop: 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki wody, 0,33 szklanki rumu, bita śmietana

Formę o średnicy 25 cm smarujemy obficie masłem.

Wsypujemy drożdże do ciepłej wody, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.

W dużej misce ubijamy jajka ze skórką cytrynową. Dodajemy mąkę, cukier i sól, wlewamy drożdże i wkładamy masło. Ubijamy, aż masa będzie gładka. Przekładamy ciasto do formy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy ciasto 30 minut, aż patyczek wbity w środek po wyjęciu będzie czysty. Odwracamy ciasto i przekładamy na 10 minut na kratkę. Zdejmujemy formę.

W rondlu łączymy cukier i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż się cukier rozpuści. Wlewamy rum. Zdejmujemy rondel z ognia, odlewamy 0,25 szklanki syropu (można więcej odlać jeśli chcemy mniej słodkie ciasto).

Przestudzone ciasto wkładamy z powrotem do formy i na całej powierzchni robimy wykałaczką dziurki. Powoli wlewamy syrop łyżeczką na ciasto.

Tuż przed podaniem wykładamy ciasto na talerz i skrapiamy odlanym wcześniej syropem.

Podajemy z bitą śmietaną.

Reklamy

3 Komentarze

  1. Grazyna said,

    2010/01/24 @ 11:37 am

    O, ale baba! Podoba mi się 🙂

  2. Ania said,

    2010/01/24 @ 12:25 pm

    Coś czuję, że bardzo by mi smakowało – uwielbiam aromat dobrego rumu! Zapisałam do wypróbowania!

  3. Magoldi said,

    2010/01/24 @ 3:31 pm

    Bardzo lubie te wersje w mini babeczkach – takie mocno nasaczone!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: