Ciasteczka spagehetti z dżemem

Kruche ciastka z dżemem znalezione na blogu Alicji

moje może mało przypominają spaghetti, ale smaku to nie pogorszyło 😉

nie miałam wyciskarki do czosnku, więc „makaron” został zrobiony za pomocą tarki do sera 🙂

Cytuję za Alicją:

130 g masła

60 g cukru pudru

1 jajko

190 g mąki pszennej

1 budyń waniliowy

dżem truskawkowy lub inny czerwony dżem

Miękkie masło utrzeć na jednolity krem z cukrem pudrem i jajkiem. Dodać mąkę i budyń. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować na 3-4 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 5-8 cm. Na każde nałożyć trochę dżemu. Z reszty ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do praski do czosnku i przecisnąć na ciasteczka, żeby powstało „spaghetti”.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez 10-12 min.

7 Komentarzy

  1. asiejka said,

    2010/02/16 @ 7:52 pm

    świetnie wyglądają te ciacha
    muszę zapamiętac taki pomysł 🙂

  2. 2010/02/16 @ 8:37 pm

    Już kiedyś te ciasteczka widziałam i teraz mi o nich przypomniałaś. Świetne są! 😀

  3. kasiaaaa24 said,

    2010/02/16 @ 9:17 pm

    Fajnie wyglądają 🙂 Bardzo fajnie 🙂

  4. Radek said,

    2010/02/17 @ 1:43 pm

    Ciastka wyglądają jak pizza.

    • tucha said,

      2010/02/17 @ 3:23 pm

      grunt, że we włoskie danie trafiłam z podobieństwem 😛

  5. tucha said,

    2010/02/17 @ 3:26 pm

    Asiejka, Cukrowa Wróżka, Kasiaaaa24 dzięki za komentarze, miło, że ciacha się podobają 🙂


Dodaj odpowiedź do kasiaaaa24 Anuluj pisanie odpowiedzi