Kruche ciastka z dżemem znalezione na blogu Alicji
moje może mało przypominają spaghetti, ale smaku to nie pogorszyło 😉
nie miałam wyciskarki do czosnku, więc „makaron” został zrobiony za pomocą tarki do sera 🙂
Cytuję za Alicją:
130 g masła
60 g cukru pudru
1 jajko
190 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy
dżem truskawkowy lub inny czerwony dżem
Miękkie masło utrzeć na jednolity krem z cukrem pudrem i jajkiem. Dodać mąkę i budyń. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1/2 godz. do lodówki. Następnie rozwałkować na 3-4 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 5-8 cm. Na każde nałożyć trochę dżemu. Z reszty ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do praski do czosnku i przecisnąć na ciasteczka, żeby powstało „spaghetti”.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez 10-12 min.
asiejka said,
2010/02/16 @ 7:52 pm
świetnie wyglądają te ciacha
muszę zapamiętac taki pomysł 🙂
cukrowa wróżka said,
2010/02/16 @ 8:37 pm
Już kiedyś te ciasteczka widziałam i teraz mi o nich przypomniałaś. Świetne są! 😀
kasiaaaa24 said,
2010/02/16 @ 9:17 pm
Fajnie wyglądają 🙂 Bardzo fajnie 🙂
Radek said,
2010/02/17 @ 1:43 pm
Ciastka wyglądają jak pizza.
tucha said,
2010/02/17 @ 3:23 pm
grunt, że we włoskie danie trafiłam z podobieństwem 😛
tucha said,
2010/02/17 @ 3:26 pm
Asiejka, Cukrowa Wróżka, Kasiaaaa24 dzięki za komentarze, miło, że ciacha się podobają 🙂
KucharzyTrzech said,
2010/02/23 @ 7:42 pm
Kapitalny pomysł. Przepis zapisuje i wykorzystam 🙂
Pozdrawiam