Mleko z miodem

Wiosna zbliża się coraz większymi krokami, z nią idzie większe prawdopodobieństwo przeziębień

Na blogu kokoko znalazłam fantastyczny sposób tak tak bardzo popularne mleko z miodem, trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ na stanie nie było śmietany kremówki, a czy to przez lenistwo, czy to przez wiatr nie miałam ochoty iść jej nabyć 😉

przepis na galaretkę miodową z kokoko

200 ml zimnej wody

3 łyżki miodu o silnym smaku – u mnie gryczany

1,5 łyżeczki żelatyny

Wodę zmieszaj z miodem w małym rondelku, wierzch posyp żelatyną, odstaw na 5 minut. Następnie całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn będzie na tyle gorący, że żelatyna całkowicie się rozpuści (nie dopuścić do zagotowania). Rozlej do szklanek, a gdy ostygnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.

warstwa mleczno-śmietanowa pochodzi od Agi z Zapiecka a dokładnie z przepisu na śmietanowiec

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki cukru (około 40 g.)

1 szklanka śmietany np. 18%

1,5 łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki wody

Zagotuj mleko z cukrem i odstaw do przestudzenia. Wodę wlej do małego rondelka, wierzch posyp żelatyną, odstaw na 5 minut; następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż płyn będzie na tyle gorący, że żelatyna całkowicie się rozpuści (nie dopuścić do zagotowania). Przestudź, wymieszaj ze śmietaną i połącz z mlekiem. Wylej na galaretkę miodową i odstaw do całkowitego zastygnięcia.


 

Reklamy

2 Komentarze

  1. zauberi said,

    2011/03/06 @ 1:22 pm

    też widziałam ten przepis 🙂 fajnie wygląda taki deser

  2. bozena-1968 said,

    2011/03/06 @ 3:21 pm

    Fajnie wygląda, zapisane do wypróbowania.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: