Zupa kasza (krupnik)

Nie wiem dlaczego, ale dość rzadko jemy zupy, zupełnie to niezrozumiałe, bo zupy są i pożywne i w zasadzie robią się same. Do tego można je mrozić, pasteryzować…

Krupnik na Kociewiu zwany zupą kasza, jest typową polską zupą, kojarzy mi się ze zdrowiem 🙂 Na Kociewiu do krupniku dodaje się młodą świeżą kapustę, ja tego akurat nie zrobiłam.

Pokochajmy więc zupy, bo one takie nasze – polskie 🙂

składniki

oczywiście, jak to na zupę, porcje są bardzo umowne, można czegoś dać mniej, czegoś więcej

tak więc przed każdym składnikiem plasuje się słówko „około”

0,5 kg kości z mięsem (u mnie kości schabowe)

3-4 litry wody

1,5 łyżeczki soli

1 mały seler

1 pietruszka

2-3 marchwie

3-4 suszone grzyby

pieprz

natka lubczyku, kilka ziaren kubaby (czyt. ziela angielskiego), kilka listków laurowych

0,5 szklanki kaszy jęczmiennej

4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę

Warzywa obrać. Kość z mięsem włożyć do osolonej wody, zagotować; zebrać szum, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, lubczyk, grzyby, kubabę, liście laurowe i pieprz do smaku – gotować na wolnym ogniu około 1,5 godz.

Po tym czasie wsypać kaszę, podgotować jeszcze 0,5 godz.

Na koniec dodać ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać jeszcze kilka listków lubczyku.

(Razem z ziemniakami można dodać poszatkowane 0,5 główki młodej kapusty)

Reklamy

4 Komentarze

  1. piegusek1976 said,

    2011/03/14 @ 10:07 pm

    ależ smacznie wygląda ta zupka i piękne naczynie 🙂 pozdrawiam

    • tucha said,

      2011/03/14 @ 10:12 pm

      a dziękuję, uwielbiam zbierać takie cudeńka, gdyby nie M. to już bym nie miała miejsca w kuchni
      o zupie całkiem zapomniałam i nagle nabrałam na nią strasznej ochoty, ależ cudnie pachniało w mieszkaniu 🙂

  2. Katon said,

    2011/03/15 @ 12:51 pm

    Mniam, już mam ślinkę na brodzie…
    Pozdrawiam!:)
    Katon

  3. witaminkaa said,

    2011/03/15 @ 10:20 pm

    krupnik, oprocz ogorkowej to jedna z moich ulubionych zup:) Pozdrawiam!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: