Kompot wiśniowy

sezon wiśniowy 🙂

doskonale go pamiętam z wakacji na wsi, Babcia  miała cudowny sad a w nim sporo drzewek wiśniowych; właziliśmy na drzewa i zbieraliśmy wiśnie do nieśmiertelnej kanki, później Babcia robiła kompot, albo zupę, albo pierożki – to były czasy, pozostały wspomnienia…


Kompot z wiśni jest banalnie prosty

Składniki:

wiśnie

cukier

woda

Napełnić wiśniami litrowe słoiki do 2/3 wysokości, napełnić wodą, zlać ją do garnka (bez wiśni) dodać 7 łyżek cukru, zagotować i zalać ponownie wiśnie w słoiku. Zakręcić i pasteryzować około 5 minut.

Wyjąć po pasteryzacji, odwrócić do góry nogami i poczekać aż wystygną

Reklamy

1 komentarz

  1. AiShinigami said,

    2011/07/11 @ 9:17 am

    Och tak… *wspomina* moja Babcia też miała wiśniowy sad i również większość czasu (całe letnie wakacje!) spędzałam jak szpak, na drzewkach wiśniowych, haha! – mamy więc podobne wspomnienia! 😀

    Z kolei z babcinych ‚przetworów’ najbardziej pamiętam owoce…mrożone po prostu – i potem w zimie dodawane do placuchów i różnych deserów 🙂
    No i ta szarlotka…

    A ja co roku robię zaprawy i kompocik wiśniowy także – w bardzo podobny sposób, jak w Twoim przepisie, ale zupełnie bez dodatku cukru 🙂

    Pozdrawiam serdecznie,
    AiS


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: