Marynowany bób

Jesień za progiem, już czuć ją w powietrzu, po bobie w zasadzie zostało tylko wspomnienie, ale i tak dodam ten przepis, ponieważ tak przyrządzony bób lub fasolkę szparagową uwielbiam 🙂

– młody bób lub fasolka szparagowa

na zalewę:

– 0,5 l wody

– 1 dkg soli

– 5 dkg cukru

– 50 ml octu 10%

dodatkowo do każdego słoika: baldachy zielonego kopru, ziele cząbru, ząbek czosnku

Bób włożyć do sporej ilości wrzącej osolonej wody i gotować 3 minuty, odcedzić i poukładać w słoiki; dodać przyprawy. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą napełniać słoiki. Pasteryzować 25 minut.

Przepis wpisuje się w akcję Przetwory 2011
Akcja przetwory 2011

Reklamy

1 komentarz

  1. Kaz said,

    2012/03/28 @ 9:04 pm

    Nigdy nie jadłam takiego bobu i bardzo bardzo mnie to interesuje… muszę spróbować.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: