Parzymordki

Nasz hit ostatnich kilku lat, robimy z małych ogórków i patisonów; dość ostre, ale bez przesady 😉

znalezione tutaj

Składniki
4 kg ogórków
4 łyżki soli
4 główki czosnku
Zalewa :
1 kg cukru
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
1 łyżka chilli
1 łyżka papryki ostrej

Ogórki czy patisony pokroić na ćwiartki, chociaż można zostawić także w całości, przełożyć do dużej miski, dodać pokrojony (lub wyciśnięty przez praskę) nczosnek i sól. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Składniki zalewy połączyć i zagotować, odstawić do wystygnięcia.

Zimną zalewą zalać ogórki , odstawić na 12 godzin.

Ogórki wraz z zalewą przekładać do słoików, pasteryzować przez 8 min.

Akcja przetwory 2011

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: