o mnie

nie, to nie tak, że kuchnię kociewską pamiętam z dzieciństwa; moi rodzice z regionem mają wspólny jedynie adres

skąd więc zainteresowanie…
przeżycie 20 i jeszcze parę lat na Kociewiu zaszczepiło we mnie patriotyzm lokalny i chyba w ramach buntu i podkreślania inności, wprowadzam kuchnię z regionu dziecięctwa w obcy kulturowo obszar zamieszkania teraźniejszego…

a co tam lubię tradycję, ot co 🙂


6 komentarzy

  1. Olasz said,

    2009/02/11 @ 8:53 am

    Zapowiada sie bardzo ciekawy blog 🙂 Bardzo podziwiam ludzi, ktorzy maja wystarczajaco pasji, by zglebiac jeden temat. Trzymam kciuki i z niecierpliwoscia czekam na dalsze Twoje przepisy. Pozdrawiam 🙂

  2. Monika said,

    2009/08/04 @ 6:58 pm

    Witam serdecznie,

    Ja z takim zapytaniem…

    Właśnie wróciliśmy z mężem i synkiem z Kaszub, zwiedzaliśmy całą Szwajcarię Kaszubską, która jest niesamowicie piękna ale to co nas najbardziej urzekło, to jedzenie. Smakowaliśmy chleba, robionego bez żadnych zakwasów, wypiekanego w prawdziwym, kamiennym piecu, który w smaku nie jest podobny do żadnego jaki jedliśmy do tej pory, po prostu nieopisane wrażenia smakowe, do tego najróżniejsze mięsa, pieczone, duszone, grillowane, pierogi, kapusty i… właśnie, ruchanki. Racuchy o tak nieopisanie wspaniałym smaku, że po powrocie postanowiłam TAKIE zrobić. Przeszukałam cały internet i… hm, wszędzie ruchanki, to płaskie placuszki, smażone na patelni. Ruchanki jedliśmy we Wdzydzach Kiszewskich, były okrągłe, jak pączki, tylko takie nieforemne, ale za Boga, to nie były placki!!!
    Były dość małe, miały bardzo ciemną skórkę i wyglądały jakby robione były przez rączki dziecka, które nie potrafi jeszcze nadać idealnego kształtu. Tak, wiem, takie mają być 🙂 tylko, te które widziałam w internecie oraz, te, które zrobiłam tej włśnie stronki są płaskimi plackami???
    Proszę o podpowiedź, bardzo będę wdzięczna. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

  3. tucha said,

    2009/08/05 @ 7:01 am

    Monika
    Co prawda Kociewie i Kaszuby to dwa odrębne regiony, ale fakt są ze sobą dość mocno związane; z tego co widziałam to ruchanki są z lejącego ciasta, może trzeba dodać więcej maki, żeby nabrały konsystencji ciasta podobnego do tego na pączki? Może wlewane do większej ilości tłuszczu wyjdą bardziej okrągłe?

  4. Monika said,

    2009/08/05 @ 3:23 pm

    Dziękuję bardzo, będę próbować, jak się uda, dam znać 🙂

  5. 2011/03/14 @ 11:28 am

    Jak miło dostrzec kociewiankę w gęstwinie kulinarnego blasku! Jak czytam, nie mieszkasz już na Kociewiu, ale pielęgnujesz tradycje Domu! Właśnie, jest coś w tym kociewskim lokalnym patriotyzmie, raz zaszczepiony nie daje o sobie zapomnieć. Kilkadziesiąt lat temu lokalny patriotyzm mógł się wydawać bezzasadny, niepotrzebny, absurdalny. Ale dziś – proszę, wracamy do korzeni, szukamy zapomnianego, odgrzebujemy zaśniedziałe. Ci szczęśliwcy, którzy pochodzą z regionów, gdzie lokalny patriotyzm szczepiono od dziecka, mają dziś sytuację komfortową – znają, pamiętają, przypominają sobie. Pozdrawiam Kociewiankę i wej, tedy jo 🙂

    Aha, te ruchanki, o których mowa, to faktycznie małe drożdżowe placki smażone na patelni. To, o czym pisze i co zjadła Monika wygląda na racuchy. Ja też pamiętam racuchy z przedszkola, i jest to z pewnością jakaś odmiana ruchanek/ruchanków, ale te tradycyjne kociewskie i kaszubskie to są faktycznie placki z drożdżowego ciasta, które wyrastają nieco na patelni podczas smażenia, ale okrągłe jak racuchy (smażone w głębokim tłuszczu) nie są. Babki nie smażyły na głębokim tłuszczu bo po prostu nie było je stać aż na taki szpas 🙂

    • tucha said,

      2011/03/14 @ 11:37 am

      dziękuje za miły komentarz,
      uwielbiam wracać do korzeni, szczególnie, ze tutaj, na Lubelszczyźnie, gotuje się zupełnie inaczej
      oj, zaniedbałam kociewską kuchnię, wstyd mi, ale Twój komentarz mi przypomniał, że czas wrócić 🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: